Javna rasprava za ovaj dokument je završena.

Nacrt prijedloga zakona o zaštiti na radu (staro)

3 komentara na cjelinu

Cjelina II - Opće odredbe

Članak 2.

(1) Odredbe ovoga Zakona primjenjuju se na sve djelatnosti i aktivnosti u kojima osobe na radu odnosno druge osobe obavljaju poslove za poslodavca.
(2) Odredbe ovoga Zakona ne primjenjuju se prilikom obavljanja pojedinih poslova na koje se zbog njihovih posebnosti i neizbježne proturječnosti s odredbama ovog Zakona isti na njih ne može u cijelosti primijeniti, kao što su poslovi vojnih aktivnosti oružanih snaga, policijski poslovi zaštite osoba i imovine te održavanja i uspostavljanja javnog reda i mira.
(3) Zaštita na radu za obavljanje poslova iz stavka 2. ovoga članka uređuje se posebnim propisima.
(4) Odredbe ovoga Zakona ne odnose se na kućnu poslugu.

Općih komentara na Nacrt prijedloga zakona o zaštiti na radu (staro)

Nikola Koritar on Kolovoz 4, 2012

Sviđa mi se što se više nego djelomićno novi prijedlog zakona važi za vojsku i policiju a ne kako je bilo po starom da nije vrijedio a ministri MUP-a nisu nikad donijeli opća i posebna pravila zaštite na radu iako su bili dužni. Mislim da se ovim prijedlogom trebaju jako zaštititi djelatnici vatrogasnih postrojbi, zaštitari, vojnici, policajci, pirotehničari i sl...

Jangel Malinov on Kolovoz 21, 2012

Nije dobro kada se u zakonskom tekstu javlja pridjev "sve" (stavak 1.). Bolje bez njega jer to nije za zakon i najčešće znači ozakonjena korupcija.

Jakov on Kolovoz 30, 2012

Na koji način će se primjenjivati odredbe zakona za radnike koji se privremeno sa "markicama kupljenim na kioscima" angažiraju u radu na poljoprivrednim gospodarstvima. Berbe voće, povrča i sl, konkretno oni se zapošljavaju u HZZ-o na način da rade 2 dana pa 5 ne rade, odnosno rade različite poslove. Kako će se oni stručno ospsobljavti, osposobljavati za rad na siguran način, tko će njima raditi lječničke preglede, kako prijavit ozljedu na radu. Formalno su zaposleni u HZZ-o (njihov poslodavac), a rade na poljoprivrednom gospodarstvu fizičke osobe.